ABN+Amro+verwacht+omzetgroei+akkerbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ABN Amro verwacht omzetgroei akkerbouw

Voor dit jaar gaat ABN Amro ervan uit dat de omzet van de Nederlandse akkerbouwsector stijgt met 1 procent.

Voor 2017 verwacht de bank zelfs een omzetgroei van 3 procent. Dat meldt ABN Amro deze week in de nieuwsbrief Akkerbouw-Insights.

ABN Amro baseert de omzetgroei op het ombuigen van het rendement in de akkerbouwsector van negatief in 2013 en 2014 naar positief in 2015. Deze lijn zet zich door volgens de bank, onder meer vanwege een wereldwijde daling van de productie van akkerbouwgewassen.

Aantal bedrijven daalt

In de nieuwsbrief stelt ABN Amro dat het aantal akkerbouwbedrijven blijft dalen. In 2015 was de daling 2,3 procent tot 18.740 bedrijven. Daarmee telt de akkerbouw overigens wel het grootst aantal bedrijven van alle Nederlandse landbouwsectoren.

Voor de komende jaren gaat ABN Amro ervan uit dat de daling van het aantal bedrijven afvlakt. De afname zal meer geleidelijk plaatsvinden en eenzelfde ontwikkeling verwacht de bank voor de schaalvergroting.

Aardappel blijft 'cashcow'

Het gewas aardappelen blijft volgens ABN Amro de grote melkkoe voor akkerbouwers. De afgelopen vijf jaar was het aandeel aardappelen in de totale akkerbouwopbrengsten ruim 45 procent.

Tot slot constateert ABN Amro dat akkerbouwers steeds meer investeren in verduurzaming en ook boekt de sector grote vooruitgang op het gebied van digitalisering. Het gaat hierbij om effectief grondgebruik door precisielandbouw en technieken om gewassen te monitoren.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer