‘Meer stoppers door fosfaatrechten’

Door de invoering van de fosfaatrechten zullen meer melkveehouders stoppen met hun bedrijf. In de afgelopen jaren hebben veel ondernemers deze beslissing uitgesteld.

%E2%80%98Meer+stoppers+door+fosfaatrechten%E2%80%99
© Geert Job Sevink

In de afgelopen twee jaar is het aantal melkveehouderijen nagenoeg gelijk gebleven. Als straks de fosfaatrechten een waarde hebben gekregen kan een aantal boeren besluiten hun bedrijf te beëindigen, zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro

'In feite krijgen we dan weer de situatie zoals het was onder het melkquotum. Het was toen heel gebruikelijk dat boeren langzaam uit faseerden door de verkoop van het quotum en het verpachten van de grond. Dat kan ook nu gebeuren als de fosfaatrechten zijn uitgekristalliseerd en hun waarde hebben gekregen', aldus Berntsen.

Rendement

Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij Rabobank Nederland, verwacht ook dat de invoering van de fosfaatrechten k voor veel oudere melkveehouders een reden is om te stoppen.'Door de relatief hoge melkprijs in de afgelopen jaren werd er een mooi rendement gehaald en velen zagen daarom geen reden om te stoppen. Nu ligt de melkprijs een stuk lager en biedt de verkoop van fosfaatrechten extra inkomsten. Meer melkveehouders zullen serieus aan stoppen gaan denken.'

Grondprijzen

Berntsen betwist dat door de verkoop van fosfaatrechten de prijs van grond zal dalen. Hij vindt die conclusie veel te voorbarig. 'De pachtprijzen van grond zijn afhankelijk van zoveel factoren. Het is gevaarlijk daar een punt uit te nemen en dan door te vertalen. Grond blijft natuurlijk schaars en een belangrijk productiemiddel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer