Duurzamer+ei+ruim+20+procent+duurder
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Duurzamer ei ruim 20 procent duurder

ABN Amro verwacht dat de marktsegmenten vrije uitloop- en biologische eieren in de komende jaren met respectievelijk 5 en 7 procent groeien. Een prijsstijging van ruim 20 procent per ei zal nodig zijn, om aan de kostenstijging die dit met zich meebrengt, te kunnen voldoen.

Het verbod op de legbatterij in 2012 heeft gezorgd voor grote verschuivingen in de eiermarkt. De steeds grotere focus op dierenwelzijn heeft geleid tot een grote populariteit van duurzame eieren.

Consumenten nemen het hogere prijskaartje dat hieraan vastzit graag op de koop toe, stelt ABN Amro vast.

Vraag en aanbod afstemmen

Op korte termijn ziet het ernaar uit dat de Europese productie van eieren toeneemt. Maar niet naar het hoge niveau van 2013 en 2014, toen er op de markt een groot overaanbod was.

ABN Amro verwacht dat de sterke groei van vrije uitloop- en biologische eieren ten koste gaat van scharreleieren. Wel benadrukt de bank dat in de keten kansen ontstaan door eierproductie beter af te stemmen op de vraag, zodat overaanbod kan worden voorkomen.

Informatievoorziening

Goede informatievoorziening over vraag en aanbod is hierbij voor alle schakels onmisbaar. De zelfstandigheid van de legpluimveehouder is volgens ABN Amro de grote kracht van de eiersector. Als autonome schakel blijkt hij in staat dieren efficiënt te houden en zijn productiviteit met productinnovaties te verhogen.

Ruimere keuze

Ook toont de legpluimveehouder steeds de flexibiliteit om, soms met hulp van toeleveranciers en afnemers, perioden met lagere prijzen op te vangen. Zo heeft hij de veerkracht getoond om de consument een ruimere keuze te bieden.

Wel benadrukt de bank dat de eierketen het duurzame imago van eieren gezamenlijk moet uitdragen. Als dit verhaal goed wordt verkocht, zal een lichte prijsverhoging niet leiden tot vraaguitval, omdat hier voor de consument meer keuze en een betere kwaliteit tegenover staan.

Exportwaarde

De exportwaarde van eieren steeg in 2015 met 0,2 procent (CBS). Een minimale stijging na de daling in 2014. De totale waarde van de export bedroeg vorig jaar ruim 1,05 miljard euro, bijna een verdubbeling in tien jaar tijd.

De export naar landen buiten de Europese Unie steeg vorig jaar voor het zesde jaar op rij, met een gemiddelde van 10,7 procent per jaar sinds 2009. De bruto exportwaarde groeide in dezelfde periode naar ruim 200 miljoen euro, wat het totale belang van de export naar landen buiten de EU op 19 procent brengt.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer