%E2%80%98Als+je+wilt+verkopen%2C+is+asbestdak+geen+pr%C3%A9%E2%80%99
Interview
© LNAGRO

‘Als je wilt verkopen, is asbestdak geen pré’

Oudere boeren en boeren die hun bedrijf hebben beëindigd, hebben vaak gebouwen met asbestdaken. Ze staan niet te springen om die te saneren. Albert Schut (75) uit Etten deed dat wel. Hij deed mee met de proef van de Overijsselse Asbesttrein in gemeente Oude IJsselstreek.

Hebt u nog een agrarisch bedrijf?

‘Ik ben altijd melkveehouder geweest. In 1998 ben ik gestopt met melken en verdergegaan als akkerbouwer. In de loop der jaren heb ik wel wat grond verkocht, maar ik heb nog altijd een aantal hectares in gebruik.’

Hoeveel asbestdaken waren er op het bedrijf aanwezig?

‘Er staat nog steeds een ligboxenstal en een veldschuur. Die gebruiken we voor opslag en er staan spullen van mijn zoon in. Ik heb de daken in 1993 al eens gedeeltelijk vervangen door nieuwe platen zonder asbest, maar er was toch nog zo’n 1.650 vierkante meter asbest aanwezig.’

Waarom hebt u meegedaan met de proef van de Asbesttrein?

‘Ik heb geen opvolger, maar mijn zoon wil later wel graag op deze plek wonen. Hij kan de schuren dan mooi gebruiken voor zijn hobby: het verzamelen van oude trekkers. Dus dan moet je toch een keer wat.

‘We hadden al wel eens offertes bij verschillende bedrijven aangevraagd, maar we hadden nog geen beslissing genomen. Toen de Asbesttrein voorbijkwam, hebben we daarop meegelift. Op die manier wordt er veel werk uit handen genomen en kun je profiteren van de gezamenlijke aanpak.

‘Bovendien kan ik nog gebruikmaken van fiscale regelingen zoals de investeringsaftrek en de btw-regeling. Dat kan mijn zoon later als particulier niet. Het was dus nu een goed moment om mee te doen.’

Hoe is de sanering verlopen?

‘Het nieuwe dak zit er net een paar weken op. De asbestsanering verliep voorspoedig, mede geholpen door het mooie weer. Dan hoef je geen elektrische bedrading en dergelijke af te dekken. En AB Oost heeft goed werk verricht. Het is nog niet helemaal klaar. Er komen binnenkort nog 26 zonnepanelen op het nieuwe dak.’

Oudere boeren lopen nog niet warm voor asbestsanering. Begrijpt u dat?

‘Ja, dat snap ik wel. Als mijn zoon hier niet zou komen wonen, was ik er ook niet aan begonnen. Veel oudere, voormalige boeren, weten nog niet of en hoelang ze nog op hun bedrijf willen blijven wonen. Het zal hun tijd wel duren.

‘Soms komt het financieel ook niet uit. Aan de andere kant: als je je bedrijf op den duur wilt verkopen, dan zijn asbestdaken geen pré. Het alternatief is slopen, maar ook dat kost een hoop geld.’

Zie ook het artikel over de asbesttrein Overijssel .

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer