Nog+veel+asbest+op+varkens%2D+en+pluimveehouderijbedrijf
Nieuws
© René Luijmes

Nog veel asbest op varkens- en pluimveehouderijbedrijf

Op twee derde deel van de stallen van varkens- en pluimveehouderijbedrijven in Nederland liggen nog asbesthoudende golfplaten. Vorig jaar was dit 71,5 procent. Dat blijkt uit de HokdierScanner 2016 van marktonderzoeksbureau AgriDirect.
Verbod

Bij deze jaarlijkse telefonische inventarisatie zijn circa 4.200 Nederlandse varkenshouders met minimaal 100 fokzeugen of 500 vleesvarkens en pluimveehouders met minimaal 10.000 leghennen, 15.000 vleeskuikens of 5.000 stuks overig pluimvee benaderd met vragen over bedrijfsactiviteiten, toekomstplannen en investeringsplannen. Circa 700 varkens- en pluimveehouders beantwoordden de vraag over de dakbedekking op de stallen.

Hoewel ruim 66 procent van de varkens- en pluimveehouders aangeven dat er asbestplaten op de stallen liggen, heeft ook 66 procent van hen stallen zonder asbest. Een groot gedeelte van de bedrijven heeft naar verwachting meer dan één stal en dus ook stallen waar een andere dakbedekking op aanwezig is.

Vanaf 2024 geldt er in Nederland een verbod op asbesthoudende daken. Er zal de komende jaren nog flink worden geïnvesteerd in asbestsanering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer