LTO schiet verhoging verwerkingspercentage af

LTO Nederland veehouderijsectoren en Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn tegen verhoging van de verwerkingspercentages voor dierlijke mest in 2017.

LTO+schiet+verhoging+verwerkingspercentage+af
© Archief

De mestverwerkingscapaciteit is in alle regio's nog onvoldoende om een verhoging van de percentages te verwerken en er zijn zorgen of de bestaande capaciteit volgend jaar volledig kan worden benut. Door verhoging van het verwerkingspercentage zou de druk op de markt voor mestverwerking onnodig toenemen.

Per 1 januari 2014 is een veehouder met een overschot aan dierlijke mest op zijn bedrijf verplicht een percentage van die mest te verwerken. Het percentage is afhankelijk van de regio. LTO Nederland en NVV staan achter het doel van deze verwerkingsplicht:op termijn te zorgen voor evenwicht in de mestmarkt.

Evenwicht mestmarkt

Voor het bereiken van evenwicht op de mestmarkt zijn in de toekomst iets hogere verwerkingspercentages nodig. Op die manier zorgt mestverwerking ervoor dat de druk op de binnenlandse mestmarkt verdwijnt.

Evenwicht op de mestmarkt leidt dan tot minder druk op het milieu, lagere mestafzetkosten, meer keuze in meststoffen voor eindgebruikers en meer ruimte voor veehouders om te investeren in een duurzame bedrijfsvoering.

In de sector is duidelijk behoefte aan meer verwerkingscapaciteit voor de productie van meststoffen met hogere toegevoegde waarde voor de eindgebruikers in binnen- en buitenland.

Te vroeg

Voor 2017 is het echter nog te vroeg om de mestverwerkingspercentages te verhogen. In alle regio's is nog behoefte aan meer mestverwerkingscapaciteit, bestendiging van de huidige capaciteit en er is behoefte aan capaciteit voor het verder opwerken van meststoffen.

Hogere verwerkingspercentages leiden tot verplichtingen die boeren niet kunnen laten uitvoeren. Het is en blijft belangrijk dat verschillende overheden en partijen meewerken aan de ontwikkeling van meer mestverwerkingscapaciteit.

De focus moet liggen op de ontwikkeling van mestverwerking die meststoffen produceren die aansluiten bij de wensen van eindgebruikers. Daarnaast is helderheid vereist over de toepassing van mineralenconcentraten boven de norm van 170 kg stikstof per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer