LTO%3A+ingrijpend+maar+onvermijdelijk
Nieuws
© LTO Nederland

LTO: ingrijpend maar onvermijdelijk

De invoering van een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij is volgens LTO Nederland ingrijpend maar onvermijdelijk. 'Door de groei en ambities van de melkveehouderij is de fosfaatgrens overschreden die in EU-verband was overeengekomen', reageert voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

'Onze voorkeur voor een systeem met fosfaatrechten in plaats van dierrechten is gelukkig gehonoreerd. Anders zou alleen het aantal dieren bepalend zijn geweest voor de grenzen van de sector', stelt Romijn.

Ambities beteugeld

'Het doet pijn om de ambities van de melkveehouderij te beteugelen gezien de kansen van Nederlandse zuivel op de wereldmarkt. De realiteit is echter dat fosfaatrechten de komende tijd een essentieel onderdeel vormen voor de bedrijfsvoering', aldus de LTO-bestuurder.

De groei van de melkveehouderij is volgens hem sneller gegaan dan aanvankelijk ingeschat. Bekend was dat de ruimte voor groei niet onbeperkt was door fosfaat- en stikstofgrenzen. Met fosfaatrechten voor de melkveehouderij en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zijn de productiegrenzen scherp gesteld.

Sinds enkele jaren werkt de melkveehouderij met de Kringloopwijzer. Deze geeft melkveehouders inzicht in benutting en verliezen van mineralen op hun bedrijf. 'Ondernemers weten nu waar ze rekening mee moeten houden als ze in de toekomst hun bedrijf verder willen ontwikkelen', aldus Romijn.

Verder uitwerken

De komende tijd gaan alle betrokken partijen aan de slag om het wetsvoorstel verder uit te werken. LTO zet alles op alles om te voorkomen dat individuele melkveebedrijven onevenredig geraakt worden door het nieuwe stelsel van fosfaatrechten.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer