Meer+keuze+voor+intensief+Aa+en+Hunze
Nieuws
© Landpixel

Meer keuze voor intensief Aa en Hunze

Bedrijven met een intensieve tak in gemeente Aa en Hunze mogen voortaan zelf kiezen welke bedrijfstak als hoofdtak wordt aangemerkt. Dat staat in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van de gemeente.

Enige slag om de arm is nog of provincie Drenthe dit goedkeurt en dat het past binnen de berekeningen uit het milieueffectenrapport (MER). Ambtenaren op het gemeentehuis studeren nog op de uitkomsten van dat MER-rapport.

Ontwikkeling

De berekeningswijze van de overheid stond verdere ontwikkeling van een intensieve neventak tot nu toe vaak in de weg. In het ontwerpbestemmingsplan wordt de bepaling omzeild dat de grondgebonden tak de hoofdtak moet zijn.

Als de provincie het bestemmingsplan goedkeurt, is het voortaan aan gemengde bedrijven zelf om de verhouding tussen beide bedrijfsonderdelen te bepalen. Enige voorwaarde is dat zij binnen de toegestane maximale oppervlaktes blijven.

Huiskavel

De intensieve tak mag maximaal in totaal 1,5 hectare van de huiskavel innemen. Het totale oppervlak is in principe beperkt tot 2 hectare. Daarboven is een aparte procedure nodig.

Bij goedkeuring kunnen bedrijven een intensieve tak uitbreiden tot 8.500 vierkante meter staloppervlak. Voorheen bleef dat beperkt tot een staloppervlak van 4.000 vierkante meter.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer