LTO: groter bouwblok makkelijker maken

LTO Noord vind dat uitbreiding van agrarische bouwblokken in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van gemeente Aa en Hunze makkelijker moet worden gemaakt.

LTO%3A+groter+bouwblok+makkelijker+maken
© Dairy campus

In de toelichting op het ontwerpplan zegt de gemeente in de 'meewerkstand' te staan als het gaat om het toestaan van bouwvlakken groter dan 2 hectare in de Veenkoloniën.

Hier moet dan wel een buitenplanse procedure voor worden doorlopen die langer duurt en meer kosten met zich meebrengt. LTO Noord vindt dit een ongelukkige keuze.

Suggestie

De suggestie van Aa en Hunze dat iedereen bij recht 1,5 hectare heeft en dit via een wijziging kan uitbreiden tot maximaal 2 hectare is ook onterecht, stelt LTO Noord vast.

'In de planregels is een wijzigingsbevoegdheid nodig om eerst tot 1,5 en zo nodig tot 2 hectare bouwblok te geraken', aldus de organisatie in haar zienswijze.

Mestscheidingsinstallaties

Voorzitter Hans Mentink van afdeling Aa en Hunze/Assen van LTO Noord benadrukt nog dat in het nieuwe bestemmingsplan ook voldoende ruimte moet worden opgenomen voor installaties voor mestscheiding en -vergisting.

'Zo'n installatie vergroot de duurzaamheid van het bedrijf, maar kost zeker een kwart tot een halve hectare. Daar hoort dan meestal ook een silo bij en dat vergt nog eens 3.000 vierkante meter', aldus LTO-bestuurder Mentink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer