Van+Dam%3A+export+agro%2Dkennis+en+innovatie+stimuleren
Nieuws
© GroentenFruit Huis

Van Dam: export agro-kennis en innovatie stimuleren

De export van agro-kennis en innovatie moet meer worden gestimuleerd. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer over de toekomst van de agrarische export. Hij stuurt de brief mede namens Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel.

Nederland kan op die manier een bijdrage leveren aan een duurzame wereldvoedselvoorziening, schrijft Van Dam. Wellicht nog belangrijker, ziet hij daarin een mogelijkheid voor Nederland om de internationale koppositie in agri & food te behouden.

Tweede wereldexporteur agrofood

Nederland exporteerde in 2015 voor bijna 90 miljard euro aan agrarische en agrarisch gerelateerde producten, ruim 21 procent van de totale goederenexport. Daarmee is Nederland wereldwijd de tweede exporteur van agrofood-producten.

Mondiale ontwikkelingen, zoals de groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering, vragen echter om een ander productiemodel. Aanpassingen zijn nodig om op termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen.

Van Dam: 'Ik wil exporteurs sterker ondersteunen om nog meer dan voorheen in te spelen op de veranderende markt. Concurrentie op prijs en volumes alleen is geen recept voor duurzame groei.' Als voorbeeld van wat hij ziet als duurzame groei haalt Van Dam het leveren van tomatenzaad in plaats van tomaten aan en innovatieve kassen.

Made in Holland

Om duurzaam geproduceerde Nederlandse kwaliteitsproducten sterker te positioneren op de wereldmarkt werkt de staatssecretaris samen met de sector onder meer aan de ontwikkeling van kwaliteitslabels. Dat moet het beeld versterken dat ‘Made in Holland’ staat voor betaalbare, hoogwaardige producten.

Verder staan kennis, innovatie en technologie centraal bij handelsmissies, waarbij start-ups en innovatieve agro-bedrijven een vaste plek krijgen. Ook introduceert Van Dam aparte technologische matchmakingsmissies voor bedrijven, onderzoeksinstituten en technologiecentra. In 2017 worden de eerste drie van deze missies georganiseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer