Kamer debatteert toch nog over water- en hagelschade

De Tweede Kamer gaat nog een keer in debat met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over zijn beleid rond de water- en hagelschade in Zuidoost Nederland. Jaco Geurts (CDA) heeft daar op aangedrongen.

Kamer+debatteert+toch+nog+over+water%2D+en+hagelschade
© John Claessens

Begin juli discussieerde de Kamer met de staatssecretaris over de manier waarop de rijksoverheid de getroffen boeren en tuinders kan bijstaan. Ondanks aandringen van een aantal fracties weigerde Van Dam om de gevolgen van het extreme weer tot ramp uit te roepen.

Wel zegde hij toe dat een werkgroep waarin het ministerie van EZ deelneemt, aan de slag zou gaan om problemen in het gebied goed en slagvaardig aan te pakken. De Kamer zou op de hoogte gehouden worden van de vorderingen.

Twee rapportages

Inmiddels is er twee keer een rapportage naar de Kamer gestuurd. De laatste verscheen twee weken geleden. Daarin meldt Van Dam onder meer de regelingen voor herstelbemesting en voor het scheuren van grasland die hij heeft getroffen.

Daarnaast heeft hij de regeling voor overmachtsituaties met betrekking tot de basisbetaling GLB opengesteld. Ondernemers kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland melden dat ze niet in staat zijn om te voldoen aan bepaalde eisen vanuit Brussel te voldoen. Begin deze maand hadden vier ondernemers daar gebruik van gemaakt.

Datum nog niet bekend

Het CDA wil de stand van zaken nog een keer goed doornemen met Van Dam. Daarom vroeg Geurts dinsdag in de Kamercommissie voor EZ om een apart debat hierover. Hij kreeg steun van onder meer SP en SGP. De datum van het debat is nog niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer