Geen afroming fosfaatrecht bij bedrijfsovername

Melkveehouders die fosfaatrechten overdragen aan familieleden, krijgen niet te maken met een afroming. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft dat bekendgemaakt. De bewindsman stuurde donderdag informatie over nieuwe fosfaatwet naar de Tweede kamer.

Geen+afroming+fosfaatrecht+bij+bedrijfsovername
© Gallagher

Melkveehouders die fosfaatrechten kopen van een collega, moeten 10 procent van die rechten afstaan aan de nationale fosfaatbank. Tot nu toe was niet duidelijk of die afroming ook geldt bij bedrijfsoverdracht binnen de familie. Van Dam heeft nu besloten dat overdracht van rechten aan eerste-, tweede- of derdegraads bloed- of aanverwanten is vrijgesteld van de afroming.

De staatssecretaris weet nog niet precies hoe hij bedrijven met latente plaatsingsruimte gaat compenseren voor de generieke korting die per 1 januari 2018 geldt voor alle toegekende fosfaatrechten. Hij herhaalt zijn toezegging dat hij die bedrijven 'in enige mate' zal compenseren. Een volledige compensatie lijkt hem niet mogelijk omdat bedrijven die niet over latente plaatsingsruimte beschikten dan te veel moeten inleveren.

Generieke korting

Eerder zegde Van Dam toe dat hij zijn best doet om de generieke korting niet hoger dan 8 procent te laten zijn. De vraag is of dat lukt. In zijn brief aan de Kamer wijst hij op de definitieve cijfers over de fosfaatproductie in 2015. Die vielen behoorlijk tegen. 'Ik streef nog steeds naar maximaal 8 procent, maar of dat haalbaar is hangt af van de geschetste factoren', aldus Van Dam.

Duidelijkheid komt er op z'n vroegst op 1 juli 2017. Dan stelt de bewindsman het percentage van de een generieke korting definitief vast. De feitelijke afroming vindt plaats per 1 januari 2018. In 2017 kunnen melkveehouders dus nog alle toegekende fosfaatrechten benutten.

Biologische bedrijven

Er komt geen speciale coulanceregeling voor biologische bedrijven. 'Nieuw te starten dan wel uitbreidende biologische bedrijven zullen, net als gangbare melkveebedrijven, over voldoende fosfaatrechten moeten beschikken om de fosfaatproductie met melkvee op hun bedrijf te kunnen verantwoorden', meldt Van Dam aan de Kamer.

Omdat ook de varkens- en de pluimveehouderij boven hun fosfaatplafond zijn uitgekomen, dreigt voor die sectoren eveneens een korting. De staatssecretaris zal op 1 juli 2017 laten weten of dat nodig is en zo ja, hoeveel hij gaat korten op de varkens- en pluimveerechten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer