FPG+kraakt+behandeling+grondgebonden+veehouderij
Nieuws
© Jan van Liere

FPG kraakt behandeling grondgebonden veehouderij

De wettelijke regeling voor de invoering van fosfaatrechten doet de grondgebonden melkveehouderij ernstig tekort. Dat stelt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) in een reactie op het donderdag gepresenteerde wetsvoorstel.

Grondgebonden melkveehouders en landgoederen worden financieel gedupeerd, meent de FPG. Bovendien wordt hen de mogelijkheid voor grondgebonden groei ontnomen. Dit staat haaks op het eerdere pleidooi van staatssecretaris Martijn van Dam om het grondgebonden karakter van de melkveehouderij te behouden en te versterken, stelt de organisatie.

De Federatie noemt het ook strijdig met de Kamermotie die de regering oproept om grondgebonden melkveehouders volledig te compenseren voor kortingen op hun fosfaatrechten. Bovendien vroeg een Kamermeerderheid in het fosfaatrechtenstelsel ruimte te geven aan bedrijven die grondgebonden willen uitbreiden. Aan beide wensen wordt volgens de FPG niet voldaan.

Dubbel gepakt

'Bedrijven die al bewust grondgebonden boerden en niet hun volledige ruimte benutten, worden dubbel gepakt', staat in de verklaring. De FPG vindt dat grondgebonden melkveehouderijbedrijven volledig moeten worden ontzien. De organisatie handhaaft haar principiële bezwaren tegen het fosfaatrechtenstelsel.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer