%27Geen+varkensrechten+opkopen+met+Europees+geld%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Geen varkensrechten opkopen met Europees geld'

Het kabinet gaat het Europese geld voor de veehouderij niet inzetten om varkensrechten op te kopen in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) laat dat weten aan Tjeerd van Dekken en Henk Leenders. Deze PvdA-Kamerleden hadden het idee aangedragen bij de bewindsman.

Van Dekken en Leenders willen dat er minder varkens worden gehouden in 'overbelaste gebieden'. In schriftelijke vragen stelden ze voor om daar een deel van de 23 miljoen euro uit het nieuwste EU-steunpakket voor in te zetten. Van Dam voelt er echter niets voor.

'Nee', luidt dan ook kortweg zijn antwoord. Vervolgens wijst hij op het Actieplan vitalisering varkenshouderij. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verantwoord laten stoppen van varkensbedrijven zonder toekomstperspectief, het saneren van niet-duurzame bedrijfslocaties en het versterken van het perspectief van de toekomstgerichte bedrijven.

Varkenskaarten

'Uitvoering van de herstructurering zal plaatsvinden door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, dat wordt opgericht en gefinancierd door de Rabobank', aldus Van Dam. 'Onderdeel van de aanpak is het opstellen van Varkenskaarten door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de provincies waarin onder andere afspraken worden gemaakt over het aantal productielocaties en het aantal varkens.'

De sector verwacht dat met name in varkensrijke gebieden het aantal varkens daalt door het grote aantal bedrijven dat de productie zal beëindigen. 'Financiering van de herstructurering zal overwegend plaatsvinden met middelen van het bedrijfsleven', voegt de staatssecretaris daaraan toe.

Over de besteding van de 23 miljoen euro Europees geld wordt nu met het bedrijfsleven overlegd, aldus Van Dam. Een deel zal naar de melkveehouderij gaan en een deel naar de varkenshouderij. In de varkenshouderij wil de staatssecretaris het geld met name inzetten voor het stimuleren van innovatie in duurzaamheid, voor de ontwikkeling van nieuwe onderscheidende marktconcepten en voor andere maatregelen die leiden tot een versterking van de ketensamenwerking.

Geen oneerlijke concurrentie

De bewindsman schrijft in zijn antwoord dat de verdubbeling van de EU-steun die sommige andere lidstaten toepassen, niet leidt tot oneerlijke concurrentie. De Europese Commissie heeft als voorwaarde gesteld dat de maatregelen niet marktverstorend werken, legt hij uit. Zo wordt wordt oneerlijke concurrentie voorkomen, aldus Van Dam.

Van Dekken en Leenders vroegen hem ook welke EU-landen een nationale bijdrage toevoegen aan de envelop uit Brussel. Volgens Van Dam is dat tot nu toe alleen Frankrijk. Op de internetsite van het Duitse ministerie van Landbouw meldt minister Christian Schmidt echter dat hij 58 miljoen euro toevoegt aan de 58 miljoen die Brussel zal overmaken.

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer