Staghouwer+gaat+van+doorgaan+peilproef+uit
Nieuws
© Anne van der Woude

Staghouwer gaat van doorgaan peilproef uit

De peilproef in het Lauwersmeer kan in februari gewoon doorgaan, ondanks het feit dat de vergunningverlening vertraging oploopt. Dat verwacht gedeputeerde Henk Staghouwer van provincie Groningen.

Er is een kink in de kabel gekomen omdat waterschap Noorderzijlvest de aanvraag voor de watervergunning die voor de proef nodig is, nog niet in behandeling wil nemen. Woensdag zou het algemeen bestuur hierover vergaderen, maar dit is uitgesteld. Volgens Noorderzijlvest is de aanvraag nog onvolledig.

Het gaat met name over de nulmeting en schaderegeling voor onder andere boeren. Iets waar de agrarische ondernemers al jaren op hameren. Daarbij komt dat het waterschap het beroep bij de Raad van State van de NAV tegen de proef wil afwachten.

Gedeputeerde Staghouwer geeft aan dat de provincie inmiddels 'keurig netjes antwoord gegeven heeft op de vragen van het schap'. 'Wij hebben de brief van het waterschap vorige week al ontvangen.'

Zorgvuldigheid

De gedeputeerde vindt niet dat de provincie steken heeft laten vallen in de aanvraag. 'Het waterschap vroeg om aanvullende informatie. Die hebben wij gegeven. De hoofdlijnen waren al voldoende duidelijk. Alles in het proces is gericht op zorgvuldigheid. De risico's moeten keihard worden geborgd. Uiteindelijk is het schap verantwoordelijk voor de proef.'

Dat de vergunningverlening nu vertraging oploopt, is volgens Staghouwer geen reden om de proef uit te stellen. 'Voor dit soort zaken is ruimte gecreëerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer