Triazool+tackelt+resistente+schimmels
Achtergrond
© Haijo Dodde

Triazool tackelt resistente schimmels

Met Revysol brengt BASF een nieuwe triazool op de markt. Het is de bedoeling om het product vanaf 2019 te introduceren in meer dan zestig gewassen.

Productmanagers gaan ervan uit dat Revysol vanwege resistentiemanagement de nieuwe standaard kan worden in schimmelbestrijding.

Niet zonder trots kondigde BASF op een bijeenkomst voor journalisten de introductie aan van het nieuwe fungicide Revysol. Het is volgens Markus Heldt, president van de divisie Gewasbescherming bij BASF, voor het eerst sinds twintig jaar dat een chemisch bedrijf erin slaagt om een nieuwe triazool als werkzame stof te ontwikkelen.
'Wij beschouwen Revysol als een grote innovatie', zei Heldt. 'Dit wordt voor BASF de grootste introductie van een gewasbeschermingsmiddel ooit.'

Fungiciden op basis van azolen als werkzame stof worden vanaf het begin van de jaren zeventig toegepast voor de schimmelbestrijding in de landbouw. Kenmerk van deze middelen is de brede werking en de combinatie van een preventieve en curatieve bestrijding van schimmels. Probleem met de huidige generatie van met name triazolen, zoals epoxiconazool en prothioconazool, is dat de effectiviteit geleidelijk afneemt.

Vroeg stadium

De ontwikkeling van Revysol, met als werkzame stof isopropanolazool, beschouwt Heldt als het resultaat van een nieuw screeningsproces voor azolen. Het principe daarvan is dat BASF bij de selectie nieuwe moleculen naast hun technische werking al in een vroeg stadium beoordeelt op toxische en milieutechnische eigenschappen.

Afgelopen twee jaar heeft BASF Revysol in Europa getest in veldproeven. Productmanager Rolf Reinecke vertelde tijdens een technische presentatie dat het nieuwe middel in tarwe 20 tot 25 procent beter presteert op septoria en gele roest dan de huidige graanfungiciden.

Snel regenvast

'Revysol is in de bestrijding zeer effectief', verklaart Reinecke. 'Tests laten zien dat het middel direct na toediening wordt opgenomen via het blad en daardoor snel regenvast is. Revysol is veilig voor de gewassen, en de bescherming tegen schimmels duurt enkele weken.'

BASF introduceert Revysol wereldwijd in meer dan zestig gewassen. Voor de Europese Unie en de Verenigde Staten is de toelatingsprocedure al opgestart, andere werelddelen zullen snel volgen.

De eerste toelating verwacht BASF in het seizoen 2018-2019 in Noord-Amerika. Europese landbouwers moeten hoogstwaarschijnlijk een jaar langer op Revysol wachten. BASF gaat ervan uit dat het nieuwe triazool voldoet aan de strenge toelatingseisen in de Europese Unie, stelt Reinecke.

Hoewel triazolen in de praktijk te maken hebben met resistentiedoorbraak van schimmels, zijn er volgens Reinecke nog geen aanwijzingen dat Revysol daar ook gevoelig voor is. 'Wel zullen we zuinig zijn op dit product, ook omdat het heel lang kan duren voordat er weer een nieuw product uit de groep van de azolen beschikbaar komt.'

Andere middelen

Vanwege het resistentiemanagement zal BASF Revysol vooral positioneren en adviseren in combinatie met andere middelen. Voor graangewassen noemt Reinecke de combinatie met fungiciden uit de SDHI-groep als voorbeeld. 'Het is een optie om Revysol afhankelijk van het gewas gemengd met een ander product te formuleren. Wel zal Revysol ook als stand-alone middel beschikbaar blijven.'

BASF gaat ervan uit dat in Nederland de eerste veldproeven met de nieuwe triazool vanaf volgend seizoen uitgevoerd worden in met name tarwe. De beschikbaarheid in ons land is voor een groot deel afhankelijk van de Europese toelatingsprocedure.

Resistente duist

Naast Revysol verwacht BASF op niet al te lange termijn een graanherbicide te introduceren met een uitstekende werking op resistente duist. Deze problematiek speelt onder meer in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Verder is er een nieuwe formulering van het herbicide Dicamba in ontwikkeling. Aan dit product is met name behoefte in Noord-Amerika, ook voor de bestrijding van resistente onkruiden.

Op het gebied van de niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen verwacht BASF veel van het biologische fungicide Serifel. Dit middel op basis van een bacteriepreparaat kan in meerdere gewassen ingezet worden en komt uit het programma van Becker-Underwood, een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer