GroenLinks wil marktmacht boer versterken

GroenLinks wil boeren en tuinders het recht geven zich in collectieven te organiseren. Op die manier kunnen ze een grotere marktmacht ontwikkelen tegenover toeleverende en verwerkende industrie en supermarktketens.

Dat staat in het dinsdagavond gepresenteerde concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks. De partij pleit voor verdere verduurzaming van de agrarische sector. Dat kan onder meer door boeren te belonen die hun bedrijf verduurzamen en natuurvriendelijk maken. Ook zou de overheid duurzame innovaties op het platteland moeten bevorderen.

Weg met bio-industrie

Net als in eerdere verkiezingsprogramma's keert GroenLinks zich tegen de intensieve veehouderij. 'Er komt een einde aan de bio-industrie', meldt het concept-verkiezingsprogramma. Weidegang voor koeien en voldoende buitenruimte voor varkens en pluimvee zou wettelijk verplicht moeten worden.

Als het aan GroenLinks ligt worden grondgebonden landbouw en gesloten kringlopen de standaard in Nederland. 'Nieuwbouw van megastallen is niet toegestaan en bestaande megastallen verdwijnen', aldus het verkiezingsprogramma. Dat pleit ook voor invoering van het hoge btw-tarief voor vlees.

Minder spuiten

In de plantaardige sectoren wil GroenLinks het gebruik van 'schadelijke bestrijdingsmiddelen' als neonicotinoïden en glyfosaat verbieden. Het gebruik van andere middelen wordt 'tot een minimum teruggebracht'. Het verkiezingsprogramma keert zich tegen genetische manipulatie. Cisgenese mag onder strikte voorwaarden.

Het concept-verkiezingsprogramma bevat geen pleidooi voor de vorming van een landbouw- of voedselministerie. Wel pleit GroenLinks voor een ministerie voor Klimaat en Duurzame economie. Op die manier valt de verantwoordelijkheid voor economie, klimaat en energie onder één bewindspersoon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer