Overijssel+heeft+nog+geen+aanmeldingen+voor+natuurbeheer
Achtergrond
© Straatkaart

Overijssel heeft nog geen aanmeldingen voor natuurbeheer

Provincie Overijssel heeft nog geen aanmeldingen binnen van particulieren voor het maken van 73 hectare nieuwe natuur of versterking van bestaande natuur. Wel wordt er veel gebeld naar aanleiding van de oproep van de provincie.

Provincie Overijssel wil de ontwikkeling van nieuwe natuur en instandhouding en verbetering van bestaande natuur- en landschapswaarden door particulieren stimuleren. Doel is om in 2018 730 hectare ter realiseren via particuliere grondeigenaren. Dat kunnen boeren zijn, maar ook burgers of particuliere organisaties. De provincie heeft hiervoor een subsidieregeling beschikbaar gesteld, die binnenkort in de vergadering van Gedeputeerde Staten wordt besproken.

'Met deze subsidie richt de provincie zich bewust op particulieren die eigenaar zijn van bestaande natuurgebieden of van percelen die zij graag in natuur willen omzetten. Zo geven we een nieuwe groep inwoners van Overijssel een kans om de provincie groener te maken', zegt gedeputeerde Hester Maij.

Geen natuurbestemming

Bij de regeling gaat het om grond die in de zone Ondernemen met Natuur en Water (ONW) ligt. Dat zijn gronden die niet in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Ontwikkelopgave EHS/Natura 2000 liggen, maar wel in de nabijheid daarvan. Op deze gronden ligt nu geen natuurbestemming, maar wellicht zien eigenaren kansen voor natuurontwikkeling.

Ook een particulier die de kwaliteit van zijn bestaande natuurgebied in de zone wil verhogen, kan voor de regeling in aanmerking komen. De nieuwe natuursubsidie is onderdeel van de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL).

Tekort van 73 hectare

Nog niet alle 730 hectare is ingevuld. Er is nog een tekort van 73 hectare op deze doelstelling. 'Er is wel veel gebeld voor informatie, maar of er concrete aanmeldingen zijn, kunnen we nog niet zeggen', aldus een woordvoerder van de provincie. Wellicht is het daarvoor te vroeg. Aanbiedingen voor de subsidieregeling kunnen nog worden ingediend tot medio oktober. De aanbiedingen worden na de sluitingsdatum gewogen en geselecteerd.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer