%27In+oktober+meer+kans+op+subsidie+39%2E000+zonnepanelen%27
Interview
© Anton Dingemanse

'In oktober meer kans op subsidie 39.000 zonnepanelen'

Maatschap Hopmans uit Woensdrecht viel buiten de boot bij de toekenning van SDE+-subsidie voor een zonneakker met 39.000 zonnepanelen. In oktober dient de familie de aanvraag weer in, zegt Han Hopmans. Dan is de kans groter.

Bent u teleurgesteld dat uw project geen SDE+-subsidie heeft gekregen?

'Het is jammer, want SDE+-subsidie is cruciaal. Er zat 4 miljard euro in de pot, maar er waren aanvragen voor 8,5 miljard euro. Dinsdag zijn we bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geweest. We gaan nu voor de nieuwe ronde. Dan maken we meer kans.'

Waarom maakt u dan meer kans?

'Dan is het subsidiebudget een miljard euro hoger, 5 miljard euro, en er is dan geen subsidie voor bijstook, omdat daar in de afgelopen ronde veel geld naartoe is gegaan, zoals naar bijstook in kolencentrales.'

Wat houdt uw project in?

'We willen de zonnepanelen aanleggen op een perceel van 8 hectare. De panelen komen niet naar het zuiden, maar in dakvorm, oost-west. Dan kunnen er 13.000 panelen meer op de akker. Met de nieuwste generatie panelen is het opbrengstverschil tussen oost-west en zuid nog slechts 8 procent.'

Hoe groot wordt de capaciteit van de zonneakker?

'12 megawatt. In het niet toegekende verzoek was dat nog 10 megawatt, maar de techniek verandert snel. Eerst gingen we uit van 250 wattpiek per paneel, nu van 300 wattpiek. Die van 300 watttpiek waren eerst nog maar beperkt beschikbaar. De prijs van de panelen is gedaald, dus per saldo is de investering nauwelijks hoger.'

Op wat voor perceel komen de panelen te staan?

'We kiezen daarvoor bewust ons slechtste perceel. Goede landbouwgrond moet je niet opofferen aan zonne-energie. Het perceel ligt in Rilland, tegen het Schelde-Rijnkanaal. Er staan nu al windturbines van Scheldewind BV, waar we mede-eigenaar van zijn.'

Hoe gaat u nu verder?

'We willen op 10 oktober weer ons subsidieverzoek indienen. Eerder kan wel, maar dan is het subsidiebedrag lager. Maximaal dertien weken daarna krijgen we bericht. We hopen voor het eind van het jaar duidelijkheid te krijgen. Dat zou een mooi kerstcadeautje zijn.'

Wanneer kunt u dan gaan bouwen?

'Ik denk in maart. Dan is het zonnepark voor de zomer van 2017 klaar. Alle vergunningen zijn binnen. Het is een van de vier pilots die provincie Zeeland toestaat voor zonneakkers.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer