BTW%2Dregeling+riettelers+Wieden%2DWeerribben
Nieuws
© Nieuwe Oogst

BTW-regeling riettelers Wieden-Weerribben

Pachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer van percelen rietland in natuurpark Wieden Weerribben hoeven geen 21 procent btw over de subsidie voor natuurbeheer te betalen.

In een nieuwe regeling gaat de subsidie rechtstreeks van de provincie naar de pachters. Daarvoor ontvingen de pachters deze via Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

In de afgelopen jaren bleek dat de Belastingdienst over dat doorbetaalde deel btw zou gaan heffen. Het natuurbeheer door de pachter beschouwt de Belastingdienst namelijk als het leveren van een dienst aan de grondeigenaar en btw-plichtig.

Kosten

Door de btw-afdracht zouden de kosten voor de pachter hoger worden dan de doorbetaalde subsidie. Door de nieuwe regeling van de provincie, hoeven de riettelers geen btw af te dragen. De Belastingdienst heeft ingestemd met de constructie

Gedeputeerde Hester Maij van landbouw, natuur en cultuur is blij dat de kwestie zo is opgelost. 'De riettelers zijn voor de toekomst van dit gebied van cruciaal belang. Goed dat we tot deze oplossing zijn gekomen.'

Natuursubsidie

In de regeling van de provincie is 20 procent van de natuursubsidie bestemd voor de eigenaar en 80 procent voor de pachter.

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer