SGP stelt Kamervragen over verplichte enquetes van het CBS

Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) maakt zich zorgen over de vijf verplichte landbouwenquêtes van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

SGP+stelt+Kamervragen+over+verplichte+enquetes+van+het+CBS
© Dirk Hol

Eind vorige week maakte het CBS bekend dat deelname van aangeschreven boeren en tuinders aan vijf enquêtes voortaan verplicht is. Op het weigeren staat een boete van maximaal 1.500 euro.

Europese bepalingen

Het statistiekbureau meldde dat de EU een dergelijke verplichting mogelijk maakt. Dijkgraaf wil nu van Van Dam weten op welke Europese bepalingen het houden van deze aanvullende landbouwenquêtes precies is gebaseerd.

Het Kamerlid suggereert dat het CBS meer gebruik zou kunnen maken van gegevens uit de jaarlijkse Landbouwtelling, eventueel via extrapolatie. Voor de oogstramingen van appels, peren en akkerbouw bieden sectorale oogstramingen wellicht een alternatief.

Voorkom extra verplichtingen

'Bent u voornemens in overleg met het CBS in te zetten op het zoveel mogelijk voorkomen en inperken van de genoemde aanvullende enquêteverplichtingen', vraagt Dijkgraaf aan de staatssecretaris. Hij wil dat de overheid landbouwbedrijven geen extra lastendruk bezorgt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer