Fosfaatproductie+hoger+dan+verwacht
Nieuws
© Jan van Liere

Fosfaatproductie hoger dan verwacht

De fosfaatproductie in dierlijke mest was vorig jaar 180,1 miljoen kilo. Dat is bijna 4 miljoen kilo hoger dan de voorlopige raming begin dit jaar en 7,2 miljoen kilo boven het Nederlandse plafond.

Dit blijkt uit definitieve berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betekent onder meer dat de uitgangspositie voor de toewijzing van fosfaatrechten aan melkveehouders ongunstiger is dan verwacht.

Groei melkveehouderij

Volgens het CBS is de stijging van de fosfaatproductie voor een groot deel terug te voeren op de groei van de melkveehouderij. Op 1 april 2015 waren er al 50.000 melkkoeien meer dan het jaar daarvoor en dat aantal nam in de loop van het jaar verder toe.

Daarnaast is ook het hoge fosforgehalte van de grasoogst van 2014 van invloed op de fosfaatproductie van vorig jaar. Het grootste deel van de grasoogst uit dat jaar is namelijk in 2015 gebruikt.

Varkensvoer

De fosfaatproductie van de varkensstapel steeg met 1,3 miljoen kg, die van de pluimveestapel nam met 0,6 miljoen kg toe. Dat is het gevolg van grotere aantallen dieren en een gestegen fosforgehalte van vleesvarkensvoer.

In januari werd de fosfaatproductie nog geraamd op 176,3 miljoen kg. Dat blijkt uiteindelijk 3,8 miljoen kg meer te zijn.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer