Zoek alternatieven voor verplichte CBS-enquêtes

Boeren en tuinders hebben de meest uiteenlopende hobby’s. Als het werk op het bedrijf het toelaat maken ze daar, net als miljoenen andere Nederlanders, graag tijd voor vrij.

Zoek+alternatieven+voor+verplichte+CBS%2Denqu%C3%AAtes
© Nieuwe Oogst

Voor de overgrote meerderheid van de ondernemers is het invullen van enquêtes echter géén hobby. En al helemaal niet als het ook nog onder dwang moet gebeuren. En daar zit nu net het probleem met de aankondiging van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de deelname aan vijf enquêtes in de agrarische sector niet meer geweigerd mag worden.

Wie in de steekproef zit voor een onderzoek naar oogstopbrengsten, aantallen varkens of gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, moet meedoen. Het CBS mag zo nodig boetes en dwangsommen inzetten om aangeschreven ondernemers zover te krijgen.

Onvermijdelijke stap

De maatregel is een reactie op de teruglopende animo bij boeren en tuinders om deel te nemen aan dergelijke enquêtes. Gezien de verplichting die het CBS heeft om in Brussel gegevens aan te leveren, is het wellicht een onvermijdelijke stap. Een beetje dwang kan ervoor zorgen dat Nederland betrouwbare cijfers blijft sturen.

Blijft de vraag of het nu echt zo moet. Wat is bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van een CBS-raming van de appel- en perenoogst, waar de sector zelf al betrouwbare ramingen presenteert tijdens het jaarlijkse Prognos-congres. Kunnen daar geen verbindingen worden gelegd die uiteindelijk een hoop werk besparen? Zo zijn er wellicht voor andere enquêtes ook alternatieven te bedenken.

Om tafel

Binnenkort gaat LTO met vertegenwoordigers van het CBS om tafel. Het zou mooi zijn als daar praktische oplossingen aan de orde komen die dit soort onpopulaire maatregelen kunnen voorkomen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer