Hogere+fosfaatproductie+voor+LTO+tegenvaller
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hogere fosfaatproductie voor LTO tegenvaller

De fosfaatproductie door de Nederlandse veestapel in 2015 blijkt fors hoger uit te komen dan verwacht. LTO Nederland noemt de CBS-cijfers een tegenvaller.

Dat de fosfaatproductie vorig jaar zou groeien is geen verrassing. Door de groei van de melkveehouderij lag dit in lijn der verwachtingen. Maar dat de definitieve cijfers zo zouden afwijken van de ramingen, dat had LTO Nederland niet verwacht.

Fosfaatrechten

‘De definitieve fosfaatcijfers over 2015 laten andermaal zien dat een systeem van fosfaatrechten absoluut nodig is om de sector te laten opereren binnen de gestelde milieurandvoorwaarden’, zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO melkveehouderij.

In 2015 produceerde de Nederlandse veehouderij 180,1 miljoen kilo fosfaat (rundvee, varkens én pluimvee). Daarvan nam de melkveehouderij 92,8 miljoen kilo voor haar rekening.

De Nederlandse veestapel produceerde in 2015 acht miljoen kilo fosfaat meer dan in 2014. Eerder schatte het CBS de productie over 2015 nog op 176,3 miljoen kilo.

Derogatie

Met Europa is afgesproken dat de Nederlandse veestapel niet meer dan 172,9 miljoen kilo fosfaat mag produceren. Het is volgens Romijn daarom zaak om binnen afzienbare tijd weer onder dat plafond te raken om de derogatie veilig te stellen.

‘Dankzij derogatie gelden voor grote delen van het Nederlandse grasland hogere bemestingsnormen. Verlies van derogatie zou voor de Nederlandse melkveehouderij tot enorme kostenstijgingen leiden.’

Eerder is met het ministerie afgesproken dat de melkveehouderij forse en ingrijpende maatregelen neemt om weer snel onder het fosfaatplafond te komen.

Korting

In 2017 moeten melkveehouders hun fosfaatproductie terugbrengen naar het niveau van 2 juli 2015. Vervolgens moet in 2018 de fosfaatproductie verder beperkt worden.

LTO Nederland gaat ervan uit dat die korting niet groter wordt dan 8 procent omdat anders de consequenties voor individuele bedrijven te groot kunnen worden.

In een reactie zegt de Nederlandse Zuivel Organisatie met zorg kennis te hebben genomen van de gestegen fosfaatproductie in de veehouderij.

Noodzaak

De cijfers onderstrepen nog eens de noodzaak van de spoedige invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij én het vasthouden aan de peildatum 2 juli 2015 om de EU-derogatie te behouden, aldus de NZO.

Volgens de organisatie van zuivelproducenten is een systeem van fosfaatrechten inclusief korting ingrijpend, maar stelt het de melkveehouderij wel in staat zich als grondgebonden sector op verantwoorde wijze te ontwikkelen binnen de milieugrenzen.

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer