Snelle mastitistest in de maak

Wetenschappers van de Universiteit van Glasgow en het Moredun Research Instituut uit Schotland hebben een nieuwe mastitistest ontwikkeld.

Snelle+mastitistest+in+de+maak
© Gallagher

Hierbij wordt gekeken naar de veranderende samenstelling van melk als gevolg van een mastitisinfectie. De onderzoeker keken naar 570 eiwitten en 690 metabolieten (kleine chemicaliën) in een melkmonster. Op basis hiervan verwachten ze een snelle diagnostische test te kunnen maken, die op bedrijfsniveau is toe te passen.

Belangrijkste bevinding is bij de analyse van melk tijdens mastitis is een grote toename van eiwitten zoals haptoglobine cathelicidine en waarvan bekend is dat deze natuurlijke anti-microbieel werkt. Ook viel een toename van de galzuren op. Die zijn normaliter in de darm betrokken bij de spijsvertering.

Professor David Eckersall, hoogleraar veterinaire Biochemie Universiteit van Glasgow: 'Onze resultaten identificeren en volgen van biomerkers van de ziekte. Het geeft nieuwe mogelijkheden in de diagnose van deze economisch belangrijke ziekte.'

Betere diagnose

'De combinatie van deze mogelijkheden van het onderzoek kan in de toekomst leiden tot een betere diagnose en behandeling van mastitis en kon hoeveelheid van antibacteriële middelen momenteel gebruikt in behandelingen te verminderen', vervolgt Eckersall.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer