Gezonde Partners

Gezonde+Partners
© NO

Stel, op een goede dag zegt je dierenarts: 'Wil jij het aantal mastitis gevallen halveren? Deal!' 'Hoezo deal?' 'Jij wilt dat en ik weet hoe dat moet, laten we een afspraak maken'. 'Afspraak?' 'Ja, samen stellen we het doel vast, maken een plan van aanpak en spreken een resultaatafhankelijke beloning af.'
Stel, zou jij zo'n deal met je dierenarts durven sluiten? De twaalf deelnemers aan ons project 'Gezonde Partners' wel. Zij zijn samen met hun dierenartsen een jaar onderweg op basis van zo'n deal. De veehouders gaven aan welk doel zij qua diergezondheid willen nastreven. De dierenartsen stemden daarmee in en vervolgens maakten ze samen een plan van aanpak.
Ook zijn afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten. Het idee is dat beiden investeren en beiden profiteren als het doel wordt behaald. Alles staat op papier. Handtekening eronder. Deal!
Onlangs waren ze voor het eerst bijeen. Een bont gezelschap uit alle hoeken van het land. Er is een hoop geleerd en vooruitgang geboekt. Maar het belangrijkste is misschien wel dat iedereen enthousiast is over de nieuwe vorm van samenwerken. Samen een doel voor ogen hebben, een uitdaging aangaan en daar heel gericht, planmatig naartoe werken. Weg met de vrijblijvendheid. Advies wordt afspraak. Dat is zowel de veehouders als de dierenartsen goed bevallen.
Ze willen er allemaal mee door. Sommigen hadden het doel al gehaald en spraken een nieuw doel af. Doelen variëren van mastitis tot levensproductie, kalversterfte en tussenkalftijd. Alle deelnemers willen deze aanpak verder ontwikkelen. Want er zijn nog wel de nodige vragen en ontwikkelpunten.
Bijvoorbeeld het vinden van het juiste kengetal bij het juiste doel. Op welk getal moet je gaan sturen? En hoe? Ook zoeken we naar een vorm om de andere adviseurs van de boer te betrekken. Elke boer zijn eigen raad van commissarissen?
Ook meer inzicht in de economie is nuttig. 'Wat levert die halvering van de klinische mastitis op?' Toch tellen niet alleen de euro's. Wat echt telt is het plezier van betere resultaten en minder problemen. Het plezier van samen een doel nastreven. Met een partner beleef je meer schik dan met een leverancier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer