Verlengde behandeling mastitis overbodig

Veel melkveehouders maken bij mastitis gebruik van een verlengde behandeling. Dat levert in de meeste gevallen geen extra voordelen op. Financieel kan het enkel uit bij zeer waardevolle koeien en op bedrijven waar de kans op overdracht van ziekteverwekkers zeer hoog is.

Verlengde+behandeling+mastitis+overbodig
© nieuwe oogst

Veel boeren vinden het belangrijk om de standaardbehandeling te herhalen, wat leidt tot een verlengde behandeling. Jantijn Swinkels van GD Diergezondheid onderzocht of deze aanpak economisch, bacteriologisch en klinisch beter is dan een standaard behandeling.

Ook keek hij naar de sociale invloeden op melkveehouders ten aanzien van de duur van de behandeling van klinische mastitis. Gisteren promoveerde hij met dit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht.

Enkel bij streptococ succesvol

Uit twee veldstudies blijkt dat bacteriologische genezing na een verlengde lactatiebehandeling (vijf dagen) van klinische mastitis niet beter was dan na een standaard behandeling (1,5 dag). Uitzondering is als de mastitis wordt veroorzaakt door een streptococ, vooral de bacterie Streptococcus uberis.

Na een verlengde behandeling verdwenen de zichtbare symptomen schijnbaar sneller, maar was er geen feitelijk verschil in de snelheid van klinisch herstel.

Symptomen

Uit interviews bleek dat veehouders geloven dat als mastitis niet 'grondig' (verlengd) wordt behandeld, de kans groot is dat de symptomen aanhouden of dat ze later weer terugkomen.

Melkveehouders zijn gevoelig voor wat hun omgeving zegt over de behandelingsduur. Een verlengde behandeling lijkt de sociale norm te zijn voor ‘een goede boer’.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer