Garantie duurzaamheid biobrandstof is lastig

Het certificeringssysteem van de Europese Unie voor duurzame biobrandstoffen laat te wensen over, constateert de Europese Rekenkamer.

Om te verzekeren dat de in de EU in de handel gebrachte biobrandstoffen duurzaam zijn, zijn een aantal duurzaamheidscriteria vastgesteld die in acht moeten worden genomen.

De Europese Rekenkamer heeft vastgesteld dat het huidige systeem de duurzaamheid van biobrandstoffen niet kan waarborgen.

De beoordeling bestrijkt te weinig gevolgen, zoals de indirecte veranderingen van het grondgebruik op de duurzaamheid van biobrandstoffen.

Landbouwareaal

Het totale voor de productie van de in de Europese Unie verbruikte biobrandstoffen vereiste landbouwareaal besloeg in 2012 zo'n 7,8 miljoen hectare.

Van dit areaal ligt 4,4 miljoen hectare in de EU, gelijk aan 3 procent van het totale oppervlakte akkerland in de EU. De overige 3,5 miljoen hectare ligt buiten de EU.

Biobrandstoffen stoten minder CO2 uit dan fossiele brandstoffen. Om zeker te zijn dat het klimaat en de samenleving er wel bij varen, moeten biobrandstoffen gecertificeerd zijn. Sluitend is die certificering volgens de Europese Rekenkamer niet.

Opgeslagen koolstof

De productie van biomassa vindt veelal plaats op akkerland waar voorheen voedsel of diervoeder werk geproduceerd. Deze teelten verplaatsen zich mogelijk naar voormalig grasland of bos. Bij het ploegen komt veel opgeslagen koolstof vrij.

Verder is het toezicht op eenmaal erkende certificeringssystemen voor biobrandstoffen niet geheel betrouwbaar. Er kunnen bijvoorbeeld geen harde garanties worden gegeven dat biobrandstof gemaakt van afval daadwerkelijk uit afval of reststromen afkomstig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer