Consument merkt weinig van prijs af boerderij

Terwijl de algemene inflatie in de afgelopen maanden tot het nulpunt is gedaald, zijn ook de voedselprijzen voor de consument opvallend stabiel.

Consument+merkt+weinig+van+prijs+af+boerderij
© Nieuwe Oogst

Dat geldt onder meer voor brood, eieren, rundvlees en varkensvlees. Bij zuivel is ten opzichte van vorig jaar een lichte prijsdaling voor de consument opgetreden (-2 procent).

Hiertegenover staat een flinke prijsstijging (+28 procent) van aardappelen, waarvoor vorig jaar een laag prijsniveau gold. Aardappeltelers verwelkomen het hogere prijsniveau af boerderij.

Melkveehouders kampen met een melkprijs die het afgelopen jaar met meer dan 25 procent is gedaald. Leghennenhouders hebben de prijs van eieren in april en mei fors zien dalen.

Voedselprijzenmonitor

Dit zijn enkele uitkomsten in de update van de voedselprijzenmonitor, die LEI Wageningen UR heeft gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De monitor geeft inzicht in de maandelijkse prijsontwikkeling van voedselproducten op drie niveaus van de keten: af boerderij, na verwerking (ppi) en voor consumptie (cpi).

CBS

De monitor is mede gebaseerd op prijsinformatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De volgende ketens worden onderscheiden: tarweproducten, aardappelproducten, zuivel, eieren, pluimvee-, varkens- en rundvlees.

De monitor signaleert en verklaart overeenkomsten tussen en verschillen in de prijsontwikkelingen. Voor groente en fruit worden vooralsnog alleen consumentenprijzen weergegeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer