Nederlander+door+zuivel+en+graan+goedkoop+uit
Nieuws
© CBS

Nederlander door zuivel en graan goedkoop uit

Nergens in West-Europa is voedsel zo goedkoop als in Nederland. Vooral de goedkope zuivel- en graanproducten drukken het Nederlandse gemiddelde.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van Europese cijfers.

De Nederlandse winkelprijzen voor voedsel lagen vorig jaar 2 procent onder het gemiddelde in de Europese Unie. Vooral brood en zuivel zijn in Nederland minder prijzig dan in de rest van de EU.

In Denemarken is eten het duurst van alle EU-landen: voedselprijzen in winkels lagen daar in 2015 bijna 45 procent boven het EU-gemiddelde. Ook de andere Scandinavische landen staan hoog op de ranglijst.

Zwitsers en Noren zijn overigens nog duurder uit. In Zwitserland en Noorwegen, die niet bij de EU horen, liggen de prijzen 73 en 59 procent boven het EU-gemiddelde.

Buurlanden

Waar men in Nederland naar EU-maatstaven dus iets goedkoper uit is, zijn consumenten in de omliggende landen als het Verenigd Koninkrijk (11 procent), Frankrijk (9 procent), België (8 procent) en Duitsland (3 procent) juist bovengemiddeld duur uit.

Polen is het goedkoopste land in de EU om boodschappen te doen. Hier lagen de voedselprijzen vorig jaar 37 procent lager dan gemiddeld. In kandidaat-lidstaat Macedonië is voedsel zelfs 42 procent goedkoper.

Vlees

Niet alle voedselproducten in Nederland zijn goedkoper. Wie hier vlees koopt, is bijvoorbeeld 11 procent duurder uit dan gemiddeld in de EU. Zuivel- en graanproducten drukken de Nederlandse voedselprijzen. Deze producten zijn respectievelijk 7 en 10 procent goedkoper.

In 2015 waren zowel tabak (9 procent) als alcoholische dranken (4 procent) hier duurder dan gemiddeld. Tijdens de vorige meting in 2012 lag de prijs van alcohol in Nederland nog iets onder het EU-gemiddelde.

• Klik voor prijsvergelijker op bijgesloten pdf

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer