De Dommel legt prioriteit bij schadeclaims

Een kleine zeventig boeren en tuinders bezochten dinsdagavond de bijeenkomst bij waterschap De Dommel in Boxtel. Zowel het Dagelijks Bestuur als het Algemeen Bestuur van het waterschap hoorden daar de verhalen aan van de gedupeerde ondernemers.

De+Dommel+legt+prioriteit+bij+schadeclaims
© jasper schel nieuwe oogst

Tot 27 juni zijn er 130 schademeldingen ten gevolge van de vele neerslag gedaan bij waterschap De Dommel. Deze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het gebied ten zuiden van de lijn Tilburg-Eindhoven.

Acht insprekers, veelal gedupeerde boeren en tuinders en ook ZLTO bestuurder Gerard Nabuurs, kregen dinsdag ieder vijf minuten de tijd om hun zegje te doen. Kees Fonken van ZLTO Hart van Brabant verbaast zich over het feit dat de waterbergingsgebieden rond Goirle droog staan terwijl vele hectares weilanden en akkers onder water gelopen zijn.

Peter van Beers (akkerbouw en vollegrondsgroenten) uit Vessem riep het waterschapsbestuur ter verantwoording: ‘Het is niet te verantwoorden dat het waterschap niet sneller en eerder heeft gehandeld. De weersvoorspellingen gaven daar alle reden toe. Laat nu zien dat je niet wegloopt voor deze zeer uitzonderlijke situatie.’

Vroege waarschuwing

Zijn collega Toon van der Heijden uit Soerendonk waarschuwde het waterschap naar eigen zeggen al op 6 april. ‘Ik heb foto’s gemaild van het water in de Buulder Aa dat veel te hoog stond. Ik was toen al bang voor waterschade in mijn aardappelen. Maar er is niks aan gedaan en nu ben ik waarschijnlijk 30 hectare aardappelen kwijt.’

En zo ging het nog even door in Boxtel. Veel klachten over het maaibeleid, haperende software voor de bediening van sluizen, de verminderde afvoercapaciteit van meanderende beken en het niet inzetten van waterberginggebieden. Ook het feit dat vervuild water uit de riooloverstorten in stedelijk gebied terecht kwam op de boerenpercelen werd genoemd.

'Verwacht geen wonderen'

Lex Huijbers, portefeuillehouder ‘Droge voeten’ bij De Dommel, stelde dat het waterschapsbestuur de eerste prioriteit legt bij het afhandelen van de schadeclaims. ‘Maar verwacht geen wonderen. Per geval moet blijken of het waterschap nalatig is geweest. Belangrijk is dat boeren en tuinders zoveel mogelijk documenteren. Facts en figures dus. Wij schakelen extra mankracht in om gedupeerden te helpen bij het invullen van de schadeformulieren.’

Ook wil Huijbers nog geen uitspraken doen over mogelijke aanpassingen het beleid en/of de inrichting van het watersysteem. ‘Dit heeft nog nooit iemand meegemaakt. Het overkomt ons. We hebben acuut alle veldmedewerkers ingezet. We kunnen niet nu al in oplossingen denken. We gaan dit evalueren in de breedste zin van het woord en hebben daarover ook contact met andere waterschappen.’

Grondwaterstand hoogst in juni

Uit metingen van het waterschap blijkt dat de grondwaterstand op 2 juni hoger was dan in maart van dit jaar. De waterafvoer was tien tot veertig keer hoger dan gemiddeld en er is vijf keer zoveel water uit stedelijk gebied in de overstorten terecht gekomen. Op drie dagen in de afgelopen maand zijn er meer dan honderd overstorten in werking gesteld waardoor vervuild water in beken terecht is gekomen.

Op 12, 13 en 14 juli zijn er in het gebied regionale inloopbijeenkomsten van De Dommel. Agrariërs met waterschade krijgen dan de gelegenheid om hun schade en de oorzaken daarvan uitgebreid toe te lichten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer