LTO: 'Dit is een rampgebied'

LTO, LLTB en ZLTO willen dat het kabinet het door hagel getroffen gebied in Zuidoost Brabant en Noord-Limburg uitroept tot rampgebied. De organisaties schatten de schade op minimaal een half miljard euro.

Dat zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat maandag na afloop van het crisisoverleg in Someren tussen boeren, verzekeraars en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Maat: ‘Je kunt gewoon niet met droge ogen beweren dat dit geen calamiteit is. Het kan niet anders dan dat dit aangemerkt wordt als ramp. Het verzoek aan het kabinet om dit te erkennen, hebben we dit weekend al in Den Haag neergelegd. Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van deze calamiteit omvallen.'

De aanwezige ambtenaren van het ministerie van EZ deden zoals verwacht geen toezeggingen. Woensdag komt staatssecretaris Martijn van Dam naar het getroffen gebied.

Verzekering

Als de overheid de gebeurtenissen aanmerkt als ramp, treedt de Wet Tegemoetkoming Schades in werking. ZLTO voorzitter Hans Huijbers: ‘Tot een bepaald niveau kun je jezelf verzekeren. Daarboven is een verzekering niet meer aanspreekbaar voor schade. En dan vallen woorden als ramp of nationale ramp en dat is de fase waar we nu in zitten. Ik denk dat je hier kunt hebben over rampgebied ja.’

Huijbers benadrukt dat het de boerenorganisaties niet gaat om een grote zak met geld. ‘Het gaat om de continuïteitsborging voor vele ondernemers. Het is voor hen een heel onzekere periode. ’

Sluipmoordenaar

De ZLTO-voorzitter splitst de zogenoemde ramp in twee delen: ‘Er is de zichtbare schade aan kassen, stallen en gewassen door die extreme hagelbui. De verzekeraars schatten die schade op ongeveer 130 miljoen euro. Daarnaast er is de waterschade door de extreme neerslag van de afgelopen periode. Ik noem dat een sluipmoordenaar, de schade daarvan wordt langzaam maar zeker zichtbaar. Ik durf te stellen dat die waterschade nog vele malen groter is.’

De Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk kwam samen met landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings naar Someren om met eigen ogen de schade te aanschouwen. Ze brachten onder meer een kort bezoek aan kwekerij Vereijken en de naburige melkveehouderij van Willy Hikspoors. ‘Ramp is een groot woord, maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet te groot is voor wat hier gebeurd is', conludeert Van de Donk. 'Het is ongelooflijk wat wij hier gezien hebben.'

Asbest

De gemeenten Someren en Bergeijk willen de standaard procedure voor het melden en afvoeren van asbest voor de getroffen ondernemers omzeilen zodat de aan stukken gehagelde golfplaten zo snel mogelijk opgeruimd kunnen worden. Maar volgens Huijbers is dat nog niet helemaal rond. 'De inspectie wil er niet zomaar aan. Dat krijgt nog een staartje.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer