Kamer wil werkbare Natura-wet

Voor beweiden en bemesten van gronden in of bij Natura 2000-gebieden hoeven boeren niet apart een vergunning aan te vragen. Dat stelt de Tweede Kamer.

Kamer+wil+werkbare+Natura%2Dwet
© Mike Schellart

De Kamer nam dinsdag met een motie van Elbert Dijkgraaf (SGP) en Jaco Geurts (CDA) aan waarin ze staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) oproepen de huidige vrijstelling voort te zetten.

De motie werd met een kleine meerderheid aangenomen, met name dankzij de steun van de VVD.

Snel brief

Dijkgraaf wees er in een reactie op dat het kabinet de motie toch ‘een heel klein beetje’ ontraden heeft. Daarom wil hij snel een brief van Van Dam over de manier waarop hij de motie gaat uitvoeren.

‘Mede omdat de provincies snel behoefte hebben aan duidelijkheid', aldus de SGP'er.

Onwerkbaar

Het aannemen van de motie is goed nieuws voor de boeren in en rond de 162 Nederlandse Natura 2000-gebieden LTO Nederland vreesde dat provincies zelf de nieuwe Wet Natuurbescherming invullen met als gevolg dat beweiden en bemesten vergunningsplichting wordt. Dat zou een 'onwerkbare situatie' tot gevolg hebben.

De provincies zou de regie krijgen over de nieuwe Natura-wet krijgen. In de huidige wet is een landelijke vrijstelling opgenomen. Via de Programmatische Aanpak Stikstof is dit ook juridisch onderbouwd.

Het is nu aan Van Dam om de motie uit te voeren of naast zich neer te leggen. Vorige week zei hij in de Kamer dat ‘aan de provincies is' om die afweging te maken'. Ik zou niet in die verdeling van bevoegdheden willen treden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer