Bonden+praten+weer+met+Van+Dam+over+PAS
Nieuws
© Mike Schellart

Bonden praten weer met Van Dam over PAS

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) gaan met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) weer in gesprek over het aanvullende pakket maatregelen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Dat schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Op 6 april vond er een ambtelijk gesprek plaats met de voorzitters van de landbouwvakbonden.

'Zij hebben na dit gesprek laten weten bereid te zijn een bestuurlijk overleg met de staatssecretaris en LTO te voeren over het voorgestelde reservepakket maatregelen. Hiervoor wordt een datum gezocht', aldus Van Dam.

Overleg

De drie vakbonden stapten eind januari per direct uit het overleg met het ministerie van Economische Zaken over de PAS. Ze accepteerden het niet dat zij niet zijn gekend in een extra reservepakket aan milieumaatregelen in en rond Natura 2000-gebieden.

Dit pakket is afgesproken in een overleg op 19 december 2014 tussen de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, de provincies en gemeenten. Hierbij is de veehouderijsector niet betrokken, maar pas tien maanden later geïnformeerd, stelden de bonden.

Afspraken

Van Dam meldde later in antwoord op vragen van Helma Lodders (VVD) zich aan de afspraken te houden die tussen de overheid en sector zijn gemaakt over ammoniakreductie en ontwikkelruimte in de PAS.

'Mocht uit de PAS-monitoring blijken dat er minder dan 56 procent van de ontwikkelruimte als gevolg van de maatregelen uit de overeenkomst beschikbaar is gesteld voor de veehouderij gedurende de eerste drie jaren van het programma, dan biedt de PAS de mogelijkheid om de ruimte in het tweede tijdvak expliciet te reserveren voor de veehouderij.'

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer