Faunafonds+keert+19%2C1+miljoen+euro+uit
Nieuws
© Wikimedia

Faunafonds keert 19,1 miljoen euro uit

Het Faunafonds heeft in 2015 19.092.395 euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen. Dit is 4 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Het aantal tegemoetkomingsaanvragen daalde echter.

De hoogte van het bedrag komt mede doordat het Faunafonds in opdracht van provincie Fryslân automatische taxaties heeft laten uitvoeren binnen de ganzenfoerageergebieden, blijkt uit het jaarverslag van het Faunafonds.

In lijn met de voorgaande paar jaren neemt de schade door ganzen nog steeds toe. Hiermee blijven ganzen verreweg de grootste post.

90 procent ganzenschade

Ruim 90 procent van het tegemoetkomingsbedrag dat in 2015 is uitbetaald, is uitgekeerd als gevolg van ganzenschade. Met name de grauwe ganzen (8.637.393 euro), kolganzen (4.535.160 euro) en brandganzen (3.555.149 euro) hebben een belangrijk aandeel hierin.

Opvallend is ook dat vorig jaar voor het eerst sinds jaren een tegemoetkoming vanwege door de wolf veroorzaakte schade is meegenomen. Hiervoor werd 1.515 euro uitgekeerd.

Sterke daling

In 2015 heeft het Faunafonds 3.508 tegemoetkomingsaanvragen ontvangen. Dit is een sterke daling ten opzichte van 2014, waarin nog 4.760 aanvragen binnenkwamen. Deze daling is met name te verklaren door de invoering van het behandelbedrag per 1 oktober 2014, stelt het Faunafonds.

Dit behandelbedrag houdt in dat een grondgebruiker een tegemoetkomingsaanvraag pas kan indienen nadat eerst 300 euro aan het Faunafonds is overgemaakt. Dat is voor veel grondgebruikers een barrière om een tegemoetkomingsaanvraag in te dienen.

Gebundeld

Daarnaast worden de aanvragen per bedrijf meer gebundeld, waardoor de oppervlakte per aanvraag toeneemt en er minder aanvragen worden gedaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer