Kamer+op+de+bres+voor+jonge+boer+en+tuinder
Nieuws
© NAJK

Kamer op de bres voor jonge boer en tuinder

De Jonge Landbouwersregeling (Jola) wordt samen met NAJK geëvalueerd om zo tot verbetering van de regeling te komen in 2017. Dat staat in een motie die is aangenomen in de Tweede Kamer.

De motie is ingediend door VVD, SGP, CDA en CU. De partijen vinden de Jonge Landbouwersregeling niet past bij de investeringen van jonge boeren en tuinders en het budget niet bij de juiste doelgroep terecht komt.

Eerder stelde SGP, VVD en CDA Kamervragen aan staatssecretaris Van Dam, naar aanleiding van de brief die NAJK aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer en naar de Gedeputeerden van de provincies stuurde.

Betere openstelling

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) gaf aan de kritiek van NAJK op de Jonge Landbouwerregeling niet te herkennen. Een aantal politieke partijen lieten het daar niet bij zitten. Ze diende een motie in zodat NAJK kan bijdragen aan een betere openstelling in 2017.

In de motie verzoeken VVD, SGP, CDA en CU de regering drie zaken. In de eerste plaats moet in overleg met NAJK en de provincies tijdens de evaluatie worden bekeken aan wie en waaraan het budget is uitgegeven. Een terugkoppeling hiervan aan de Tweede Kamer moet voor de zomer gebeuren.

Daarnaast willen de partijen dat er in het najaar van 2016 een nieuwe openstelling komt, als blijkt dat het beschikbare budget niet volledig benut is en uit de evaluatie de noodzaak hiervan blijkt. Als laatste wordt verzocht dat de regering met de provincies en NAJK afspraken moet maken over de uitvoering van de openstelling 2017.

Goed nieuws

'Het is goed nieuws voor jonge boeren en tuinders dat de motie is aangenomen. Hierdoor kunnen de reacties vanuit de doelgroep meegenomen worden in de evaluatie. Samen met de provincies en de regering kunnen we tot een betere invulling komen', aldus bestuurder Sander Thus van NAJK.

NAJK zal binnenkort via haar provinciale AJK's de reacties op de voorwaarden en investeringsmogelijkheden van de Jola verzamelen, om zo tot gezamenlijke aanbevelingen te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer