Jongerenregeling pakt totaal verkeerd uit

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) roept de provincies op om de invulling van de Jonge Landbouwersregeling (JOLA) onder de loep te nemen. Die pakt totaal verkeerd uit, stelt bestuurslid Sander Thus.

Jongerenregeling+pakt+totaal+verkeerd+uit
© NAJK

Jonge boeren en tuinders zijn teleurgesteld in de huidige invulling van de regeling. De JOLA is per 1 maart opengesteld, maar komt met de huidige invulling volgens het NAJK niet bij de juiste doelgroep terecht. Ook zijn de aangedragen investeringen slecht toepasbaar voor jonge boeren en tuinders.

'JOLA is bedoeld om jonge landbouwers te ondersteunen bij het doen van investeringen die na bedrijfsovername hoognodig zijn om het bedrijf te versterken en toekomstbestendig te houden', motiveert Sander Thus, dagelijks bestuurder van NAJK.

'Met de huidige regeling kunnen echter ook samenwerkingsverbanden, voor de daadwerkelijke bedrijfsovername, volledig aanspraak maken op het beschikbare budget.'

Lijst investeringen

Ook bevat de lijst die voor JOLA is opgesteld, investeringen die ondanks de subsidie alleen toegankelijk zijn voor ondernemers met veel investeringsruimte, vervolgt Thus.

'Maar ook investeringen die afhankelijk zijn van andere subsidies of niet voldoen aan het minimale investeringsbedrag van 20.000 euro. Hierdoor zijn de geboden mogelijkheden voor de jonge landbouwer na bedrijfsovername zeer beperkt.'

Missers

NAJK heeft zowel politici in Den Haag als provinciale bestuurders geïnformeerd over 'de missers in de huidige openstelling'. Alle provinciale AJK's hebben de gedeputeerden van hun provincie opnieuw gewezen op de problemen en opgeroepen tot actie.

Thus: 'Het is absurd dat het zo moeilijk is om de gelden, bestemd voor de jonge boeren en tuinders, op de juiste plek te krijgen'. NAJK trekt samen met haar provinciale AJK's op om de regeling onder de jonge boeren en tuinders te evalueren en tot specifieke aanbevelingen te komen.

Niet betrokken

In aanloop naar de Jonge Landbouwersregeling is NAJK betrokken geweest bij de invulling van de regeling door haar zitting in de werkgroep die de JOLA voorbereidde. Bij de definitieve besluiten is NAJK echter niet betrokken geweest.

Door ogenschijnlijk kleine wijzigingen in de doelgroep en investeringslijst staat er nu een heel andere JOLA-regeling, stelt Thus. 'Al deze problemen hadden voorkomen kunnen worden als er een betere terugkoppeling was geweest met de mensen uit de praktijk.'

'Uit de eerste openstelling moet nog blijken hoeveel budget op de goede plek terechtkomt. De verwachtingen zijn tot nu toe negatief', aldus Thus. 'Wij hopen dat provincies onze aanbevelingen een-op-een overnemen, want op deze manier komt de regeling de jonge boeren en tuinders niet ten goede.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer