Platform voor ontwikkeling hybrideaardappel

Pim Lindhout van Solynta pleit voor een platform van veredelaars die zich bezighouden met de ontwikkeling van hybrideveredeling bij aardappelen.

Platform+voor+ontwikkeling+hybrideaardappel
© Nieuwe Oogst

Lindhout juicht het toe dat meerdere veredelingsbedrijven deze innovatie oppakken.

'De ontwikkeling van een hybrideaardappel is te groot voor één bedrijf alleen', vindt de veredelingsspecialist. 'Het is goed in de fase voordat er sprake is van concurrentie om samen fundamentele zaken uit te zoeken.'

Nog vier jaar

Het Wageningse veredelingsbedrijf Solynta richt zich vanaf 2010 op de hybrideaardappel. Komend jaar worden de eerste hybriden getest in een veldproef. Lindhout verwacht dat de commerciële introductie van het eerste hybrideras nog zo'n vier jaar duurt.

Naast Solynta hebben ook bedrijven als HZPC en KWS Potato al aangegeven dat ze bezig zijn met de hybrideveredeling van aardappelen.

Fundamenteel niveau

Directeur Gerard Backx van HZPC zegt open te staan voor samenwerking met andere bedrijven. 'Wij doen dat bij vele researchprojecten. Op fundamenteel niveau is het heel goed mogelijk om samen op te trekken.'

Volgens Backx beschouwt HZPC hybrideveredeling bij aardappelen als een revolutionaire ontwikkeling waarbij grote genetisch vooruitgang mogelijk is.

KWS vooral zelf bezig

KWS Potato meldt vooral zelf al vanaf 2008 bezig te zijn met het kweken van hybriderassen voor de aardappelteelt.

'Komende jaren gaan we het genetisch materiaal dat we inmiddels hebben, verder ontwikkelen. De introductie van ons eerste ras duurt nog vijf tot tien jaar', voorspelt directeur Roland Peerenboom.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer