Syngenta onvolledig over gg-maïs

Bij de toelating van genetisch gemodificeerde (gg) maïs voor import naar de Europese Unie heeft Syngenta bepaalde genetische modificaties niet gemeld bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Syngenta+onvolledig+over+gg%2Dma%C3%AFs
© nieuwe oogst

Volgens berichtgeving op de website van Vilt gaat het om zes transgene maïsrassen van Syngenta die in de periode van 2008 tot 2011 een toelating kregen voor import als veevoer in de EU.

De genetische modificaties die niet bij EFSA zijn gemeld, hebben onder meer betrekking op resistentie tegen herbiciden en een ingebouwde resistentie tegen de maïswortelkever.

Opbiechten

Volgens Vilt heeft de Franse krant Le Monde documenten kunnen inzien waaruit blijkt dat Syngenta deze zomer de onvolledige informatie aan de Europese Commissie opbiechtte.

EFSA zou nu bezig zijn met onderzoek waaruit moet blijken of de risicoanalyse van de maïsvariëteiten gewijzigd moet worden. Vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen voor.

Analyses rammelen

Voor tegenstanders van genetische modificatie is dit het bewijs dat de risicoanalyses van EFSA voor wat betreft gg-organismen rammelen. Dit omdat de autoriteit zich voor een belangrijk deel baseert op de gegevens die de biotechbedrijven zelf aanleveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer