De+Groot+en+Slot+viert+60+jaar+veredeling
Nieuws
© Nieuwe Oogst

De Groot en Slot viert 60 jaar veredeling

In vrijwel alle alliumsoorten brengt zaadfirma De Groot en Slot meer dan 185 rassen op de markt.

Zaadfirma De Groot en Slot in Broek op Langendijk vierde afgelopen week zijn 60-jarige bestaan in de vorm van een handelarendag, een Uiensymposium voor de sector en een opendag voor belangstellenden.

Voor alle klimaatzones

Tijdens het symposium vertelde Koen van der Voort de hoofd van de veredeling dat De Groot en Slot actief is in zaaiuien, plantuien, sjalotten, stengeluien en bosuien. 'Voor alle klimaatzones wereldwijd veredelen wij rassen die geschikt zijn voor de uienteelt.'

Van der Voort legt uit dat bij de veredeling van uien de hele keten betrokken is. 'Wij proberen signalen op te pikken van consumenten, exporteurs, verwerkers en ook natuurlijk de telers en gaan daarmee aan de slag in de productontwikkeling.'

Marktpotentie

Volgens de veredelaar is de marktpotentie van de ui wereldwijd erg groot. 'Elk jaar komen er 80 miljoen uieneters bij en die eten gemiddeld 11 kilo per persoon. Het betekent dat er per jaar wereldwijd 880.000 ton uien meer geconsumeerd worden.'

Inzoomend op de veredeling van de Rijnsburger uien die geschikt zijn voor de teelt van uien in Noordwest-Europa meldt accountmanager Peter Vroegindeweij dat de uiensector vooral vraagt om vroege uien, die goed te bewaren zijn en betrouwbaar in opbrengst.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer