Duurzamer met veredelingstechniek

Producten van nieuwe veredelingstechnieken bieden belangrijke kansen om de landbouw duurzamer te maken.

Duurzamer+met+veredelingstechniek
© Alterra

De technieken zijn daarom een nuttige aanvulling op de gangbare veredelingspraktijk. Dat blijkt uit een literatuurstudie van Wageningen UR.

De nieuwe veredelingstechnieken bieden vooral kansen in gewassen waarin gewenste rassenverbetering nu tijdrovend is, zoals aardappelen en appels.

De wetenschappelijke kennis over genen en hun werking is afgelopen jaren sterk toegenomen. Om deze kennis nuttig te kunnen toepassen, zijn nieuwe technieken ontwikkeld waarbij in het veredelingsproces heel gericht kan worden gewerkt.

Rijstplant

Zo hebben veredelaars nu via een gerichte mutatie heel precies één bepaald gen uitgeschakeld waardoor een rijstplant niet meer vatbaar is voor een ziekteverwekker. Hierdoor zijn in rijst minder fungiciden nodig .

Op basis van recente studies verwachten de Wageningse onderzoekers dat veredelaars komende jaren met deze technieken ook rassen gaan ontwikkelen die beter bestand zijn tegen allerlei stressfactoren zoals droogte en warmte.

GMO-richtlijn

De vraag is of het gebruik van een bepaalde nieuwe veredelingstechniek leidt tot een genetisch gemodificeerd organisme of niet.

De Europese Commissie heeft aangekondigd om begin 2016 te komen met een juridische duiding van de nieuwe veredelingstechnieken in relatie tot de GMO-richtlijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer