Staartbijten grensoverschrijdend opgepakt

De marsroute die de Nederlandse varkenshouderij volgt op het dossier 'staartbijten' krijgt waarschijnlijk navolging. De aanpak spreekt de Duitse boerenbonden en overheden aan.

Staartbijten+grensoverschrijdend+opgepakt
© Nieuwe Oogst

Tijdens een bijeenkomst voor kennisuitwisseling waar Nederland ook aanwezig was spraken de Duitse boerenbonden de intentie uit meer samen te willen optrekken. In Duitsland wordt meer onderzoek gedaan naar staartbijten dan in Nederland.

De problemen met oor- en staartnecrose zijn er groter, net als de druk vanuit dierenwelzijnsorganisaties om slagen te maken in deze problematiek. Het Duitse onderzoek naar staartbijten richt zich vooral op deelvragen.

Integrale aanpak

'Onze aanpak is integraler en dat spreekt onze Duitse collega's aan', zegt projectleider Geert van der Peet van Wageningen UR. 'We hebben afgesproken meer ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk onderzoek op te zetten.'

Van der Peet is blij met de samenwerking. In het bijzonder omdat de EU druk zet op het dossier 'staartbijten'. 'Europa wil vooral slagen maken met stro en afleidingsmateriaal. Wij willen ook laten zien dat het zonder stro kan, beter passend bij de Nederlandse praktijk.'

Verklaring van Dalfsen

In juni 2013 werd op het bedrijf van Dick van der Vegt in Dalfsen de 'Verklaring van Dalfsen ' overhandigd aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

De Verklaring van Dalfsen is het plan van aanpak van de Nederlandse varkenshouderij en andere stakeholders zoals de Dierenbescherming, veevoerindustrie, dierenartsen en de slachterijen om gefaseerd anders om te gaan met het couperen van staarten.

Ook werd het rapport 'Varkens houden met een krul, zoektocht naar het voorkomen en bestrijden van staartbijten' gepresenteerd.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer