'Boer en burger samen versterken elkaar'

Door varkenshouders, stedelingen en onderzoekers wat betreft dierenwelzijn samen naar de praktijksituatie te laten kijken, komen ze mogelijk met een gedeelde visie tot oplossingen.

%27Boer+en+burger+samen+versterken+elkaar%27
© Stichting Varkens in Zicht

Dat blijkt uit onderzoek van Marianne Bernard, die zondag op dit onderwerp hoopt te promoveren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Vaak zijn er meerdere oorzaken, waardoor varkenshouders, stedelingen en onderzoekers op dit gebied niet gemakkelijk op één lijn zijn te brengen.

Weinig vooruitgang

Bernard merkte dat dierenwelzijn veel debatstof oplevert, terwijl er weinig vooruitgang wordt geboekt. Dit komt onder meer doordat de wetenschap een andere visie op dierenwelzijn heeft dan de maatschappij.

Het verbeteren van dierenwelzijn resulteert vaak in onbedoelde negatieve gevolgen voor de andere stakeholders in de veehouderij zoals het milieu, de boer of de consument.

In een symposium over staartbijten bleek dat van de gepresenteerde wetenschappelijke inzichten voor de varkenshouders vaak niet concreet genoeg of te onzeker waren of geen betrekking hadden op de complexe context van de boeren.

Delen van risico's

Het regelmatig bezoeken van elkaars professionele omgeving en het houden van de dialoog op een tastbaar niveau zorgen ervoor dat onderlinge verschillen expliciet worden en moeilijk te negeren zijn.

Het delen van de risico’s onder alle stakeholders is nodig om verandering te realiseren.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer