Pak+die+kans
Column
© ZLTO

Pak die kans

Nu de zon vaker en langer schijnt en de temperatuur oploopt, trekken veel mensen in de weekenden eropuit. Auto's worden langs de bosrand geparkeerd, wandelschoenen aangesnoerd en overal maken fietsers een stop voor een blik op het landschap, een boterham in het zonnetje of kopje koffie op een terras bij cafés en boerenerven.

Het voorjaar is voor velen een drukke periode. Er wordt volop bemest, het zaaibed voorbereid, de gewassen gezaaid en de koeien gaan weer naar buiten. Dagen hard werken om de condities voor de gewassen en dieren zo optimaal mogelijk in te richten, zodat het seizoen 2016 brengt wat je verwacht.
Het is ook de tijd dat veel recreanten weer eens zien wat wij allemaal doen op het land om hen straks van gezond en lekker eten te voorzien. Het zijn ook de weken waar verschillende verkeersstromen elkaar soms in de weg zitten. De trekkers met cultivator of zaaimachine aan de hefinrichting verdragen zich niet altijd met het fietsverkeer op de smalle wegen in het buitengebied.
Toch zijn de meeste ontmoetingen vriendelijk en groeten boeren, tuinders en passanten elkaar vriendelijk. Lenteweer verbroedert en brengt boeren en tuinders en burgers en recreanten weer even bij elkaar om bijvoorbeeld een pondje asperges te kopen langs de kant van de weg.
Vanaf nu tot de geboortedag van Sint Jan (24 juni) is het aspergetijd. Als ZLTO hebben we onze aspergetelers een spandoek aangeboden: 'Tuinders zijn onmisbaar voor een gezond streekproduct'. Over een paar weken gaan de spandoeken naar de aardbeientelers en later dit jaar naar de fruittelers. Het voor- en ook najaar zijn van die momenten om de inzet van tuinders en boeren voor gezond eten onder de aandacht te brengen. Pak die kans.

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer
Zweem van mestgeur Biologische landbouw
Stil van Varkens