Eigenheid behouden

Eigenheid+behouden
© ZLTO

Het is Pasen als deze Nieuwe Oogst op de keukentafel ligt. Pasen betekent niet alleen een weekend met twee zondagen en wat meer tijd voor de familie. Pasen markeert ook het voorjaar en een nieuw teeltseizoen, al weten wij als boeren en tuinders dat het voorjaar niet één datum is die door iets of iemand in de agenda is gezet. Voorjaar is als de temperatuur goed is, het land droog, het niet regent en de zon schijnt en wij op de trekker zitten.
Met Pasen sluiten we ook na 40 dagen de vastenperiode af en mogen we weer alles eten wat we willen. Of we dat moeten doen? Meer aandacht voor gezond eten is nooit verkeerd. De talloze kookprogramma's tonen aan dat onze eetcultuur onder invloed van verschillende trends verandert. Dat is niet zo verwonderlijk. Cultuur is dynamisch, patronen en rituelen in de samenleving wijzigen onder invloed van visies, opvattingen en migratie.
Zo zijn aan Pasen in de loop der jaren veel non-religieuze, culturele elementen toegevoegd, waardoor Pasen ook een belangrijk niet-christelijk feest is geworden. De Hema anticipeert op deze cultuurverandering en brengt als marketingstunt een advertentie uit waarin wordt gesproken over 'voorjaarseitjes' in plaats van paaseitjes en een 'vrolijke voorjaarshaas met zalige verstopeitjes'. Uit een reactie van de Hema op de verontwaardiging in de media blijkt dat de winkelketen rekening houdt met de ontkerkelijking in de samenleving. Zij neemt daarmee afstand van een belangrijk deel van ons collectieve verleden en cultuur.
Dat de wereld om ons heen verandert en rituelen wijzigen, snap ik, maar als dat betekent dat Pasen volledig wordt overgenomen door marketeers zonder enige verbinding met onze cultuur, gaat ver. Laten we onze eigenheid niet verliezen en elkaar gewoon 'Vrolijk Pasen' wensen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer