Dialoog+en+initiatief
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Dialoog en initiatief

Het doet me goed te lezen in Nieuwe Oogst dat in Ulicoten een dialoog tussen veehouders en omwonenden met goed resultaat is afgesloten. Ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings steekt de loftrompet over de inzet van de lokale milieugroep, de overheden, boeren en omwonenden. Afspraken zijn vastgelegd in een convenant en de strijdbijl is begraven.
Het doet me goed te lezen dat rond Nijmegen de voorbereidingen voor de ‘uitdeelactie’ tijdens de Vierdaagse in volle gang zijn. Zo’n 25 leden uit twee afdelingen zijn betrokken en geven lopers producten van eigen land: zuivel, groente, vlees en fruit.
Het doet me goed te lezen dat akkerbouwfamilie Verhage in Schoondijke de volgende stap heeft gezet in de ontwikkeling van een agrarisch themapark dat bedoeld is om mensen in een attractieve omgeving iets van ‘het boerenleven’ mee te geven.
Het zijn drie willekeurige voorbeelden uit Nieuwe Oogst van vorige week. Dit lijstje is verre van compleet. Met alle initiatieven die leden nemen om de band met buur en burger te versterken, kun je een hele krant vullen. En dan nog zal de redactie moeten kiezen. Wat ik daarmee wil zeggen? Het beeld dat soms door media en beleidsmakers al dan niet bewust wordt weggezet over de negatieve kanten van de land- en tuinbouw is, indachtig de talrijke initiatieven die boeren en tuinders ontwikkelen, een vertekend beeld. We staan er echt niet zo slecht op zoals soms wordt beweerd door de hardliners.
Dat moeten we beseffen als we in de ochtend aan het werk gaan tussen de tomaten, kippen, aardappelen en peren. Zelfbewust en trots, we vormen samen een sector van strategisch belang. Een samenleving kan niet zonder boeren en tuinders. Dat geldt andersom ook.

Hans Huijbers

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer