Minder draagvlak Natura 2000 Bruinehaar

Platform Engbertsdijksvenen, Landgoed huize Almelo en Platform Achter het Stroomkanaal doen niet meer mee in het gebiedsproces rond Natura 2000-gebied bij Bruinehaar.

Minder+draagvlak+Natura+2000+Bruinehaar
© Tweeluik Fotografie

'Er is geen draaglak voor de voorgestelde maatregelen om het natuurgebied weer te herstellen. Niet bij de betrokken boeren en burgers en ook niet bij de landgoedeigenaar', zegt voorzitter Henk Ormel van Platform Engbertsdijksvenen. 'Daarom praten we niet meer mee.'

Engbertsdijksvenen is een natuurgebied in Noordoost-Twente. In het gebied komt nog actief hoogveen voor dat wordt bedreigd omdat het gebied in de zomer verdroogt.

Bufferzone

Daarom wordt het gebied vernat en staat er een bufferzone omheen gepland op goede landbouwgrond. Die zone wordt ook vernat waardoor de toekomst van landbouwbedrijven op het spel staat. Burgers vrezen vernatting van hun woonomgeving.

Er is veel verzet zich tegen de herstelplannen. Om de zin en onzin van de maatregelen aan te tonen, zijn er de afgelopen jaren de nodige onderzoeksrapporten verschenen.

Tweede Kamer

Deze week kwam de kwestie Engbertsdijksvenen opnieuw aan de orde in de Tweede Kamer. Maar staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) vindt het jongste onderzoek geen reden om het beleid ten aanzien van het Natura-gebied te wijzigen.

Hij gaf aan dat hij het beheerplan voor Engbertsdijksvenen zo snel mogelijk wil vaststellen, waarna provincie Overijssel aan zet is voor de uitvoering van het plan.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer