LTO Noord wil heldere regels zonne-akkers

Provincie Noord-Holland laat te veel ruimte voor de ontplooiing van zonne-initiatieven in het landelijk gebied, vindt LTO Noord. Graag ziet het provinciaal bestuur van de organisatie dat de overheid duidelijkere spelregels opstelt om wildgroei te voorkomen.

LTO+Noord+wil+heldere+regels+zonne%2Dakkers
© DEcAB

Maandag 21 maart draagt voorzitter Nico Verduin van LTO Noord Noord-Holland die boodschap uit tijdens de inspraakronde in de Statencommissie Ruimte, Water en Wonen, met op de agenda het conceptbeleid 'Perspectief voor zon in Noord-Holland - ruimtelijke spelregels voor het landelijk gebied'.

Het stoort Verduin dat het concept expliciet vermeldt dat ecologische, natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden moeten worden beschermd tegen mogelijke aantasting door zonneparken, maar bedreiging van de agrarische structuur buiten beschouwing wordt gelaten. 'Feitelijk blijven alleen de Haarlemmermeer en Noord-Holland Noord over als geschikte regio's voor zonne-energie.'

Tijdelijke voorzieningen

De provincie verzuimt te kijken naar de consequenties voor de landbouwdoelstellingen, vindt Verduin. 'Niet alleen voor de individuele bedrijven, maar voor de hele agrarische structuur en ook de greenports.'

LTO Noord is wel blij met het voornemen van de provincie om zonneparken aan te merken als tijdelijke voorzieningen. De provincie stelt een bindende voorwaarde voor om ze binnen 25 jaar weer op te ruimen. 'De agrarische bestemming van de grond blijft gehandhaafd. Dat juichen we toe.'

lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst editie Midden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer