Drijvend+zonnepark+in+Bergerden
Nieuws
© Ivarem

Drijvend zonnepark in Bergerden

Tuinbouwgebied Bergderden krijgt het eerste grote drijvende zonnepark in Nederland. Hiermee zal duurzame energie worden opgewekt voor 350 huishoudens in gemeente Lingewaard in Oost-Gelderland.

Het tuinbouwgebied Bergerden biedt goede mogelijkheden voor de opwekking van zonne-energie.

Het circa 3,5 hectare groot gietwaterbassin, dat de centrale voorziening van gietwater voor alle tuinders in het gebied verzorgt, biedt ruimte voor drijvende zonnepanelen.

Gietwaterbassin

In een samenwerkingsverband tussen tuinders en burgers is door Coöperatie Lingewaard Energie een op het gietwaterbassin drijvend zonnepark ontwikkeld.

Daarmee kan duurzame elektriciteit worden opgewekt voor inwoners van Lingewaard in het gebied rondom het bassin. In de eerste fase worden 1.520 zonnepanelen geïnstalleerd.

Hogere opbrengst.

Drijvende zonnepanelen hebben als voordeel dat zij een hogere opbrengst genereren. Ook hoeven de zonnepanelen bij plaatsing op het water niet te concurreren met andere potentiële bestemmingen.

In Nederland zijn inmiddels enkele kleinere systemen gerealiseerd. Drijvend Zonnepark Bergerden moet het eerste grote systeem in Nederland worden.

Aanbesteding

Internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV begeleidt Lingewaard Energie bij de aanbesteding, vergunning en contractfase.