Zonnig 2015: hogere opbrengst zonnepaneel

De opbrengst van zonnepanelen was vorig jaar 7 procent hoger dan in een gemiddeld jaar. Dat meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van eigen en gegevens van Siderea en het KNMI.

Zonnig+2015%3A+hogere+opbrengst+zonnepaneel
© Ivarem

De zoninstraling en het aantal zonuren waren in 2015 hoger dan voorgaande jaren, geeft Milieu Centraal aan. Er waren vorig jaar 1.785 zonuren, dit waren er ongeveer 145 meer dan gemiddeld.

Voor een set van zes zonnepanelen van 1.500 wattpiek (met optimale plaatsing) leveren de extra zonuren een meeropbrengst op van 100 kilowattuur.

Stroomverbruik

Voor heel Nederland is de extra opbrengst vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer twintigduizend huishoudens, uitgaande van 1 gigawatt totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland.

De zoninstraling, dat is de kracht van direct en diffuus zonlicht, speelt een belangrijkere rol dan het aantal zonuren. Volgens gegevens van het KNMI was in 2015 de gemiddelde instraling 5,5 procent hoger dan het langjarige gemiddelde in De Bilt.

Temperatuur

Naast zoninstraling en zonuren speelt de temperatuur een rol. Hoe hoger deze is in de zomer, hoe lager de opbrengst. Een koele, zonnige zomer geeft meer opbrengst dan een hete zomer. In de winter heeft de temperatuur minder invloed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer